Egypte

Op 15th februari, 2012, gepost in: Midden-Oosten door

Inleiding

Egypte, land van de farao’s

Egypte, gelegen aan de Middellandse Zee, omhelst door de zon en gevoed door de Nijl. Dit fantastische land was een van de eerste beschavingen in de wereld. De geschiedenis gaat tenminste 6000 jaar terug, nog voor de komst van de farao’s. Het verleden heeft het land een interessante erfenis nagelaten met een prachtige collectie aan oude monumenten en oudheidkundige overblijfselen. Naast de wereldwijd bekende pyramiden bezit Egypte Romeinse ruïnes, Byzantijnse kerken en geraffineerd gedecoreerde moskeeën. Levende bewijzen van diverse culturen, die het land en de bewoners door de jaren heen hebben beïnvloed. Geklusterd langs de Nijl vallei liggen de belangrijkste bezienswaardigheden. Deze zijn gemakkelijk te bereiken met de auto, met het vliegtuig en zelfs met een cruiseschip. De 21ste eeuw is het bewijs met comfortabele hotels, casino’s en levendige nachtclubs. Naar de markt (souq) gaan is een bijzondere ervaring. Juwelen of glaswerk, er is altijd wel een speciale aanbieding. Dit alles en de prachtige zandstranden, het heldere water van de Rode Zee bij Sharm el Sheikh en Hurghada, maken van Egypte een fantastische vakantiebestemming.

Cairo, wereldstad aan de Nijl

Cairo met de Nijl in haar hart biedt aan meer dan 18 miljoen mensen een thuis. De grootste stad op het Afrikaanse continent is een zeldzame mengeling van oud en nieuw. Er zijn oneindig veel dingen te zien en te doen. Ontdek de kronkelende labyrinten in de drukbezochte Khan el Khalili bazaar, bekijk de fabuleuze kunstcollectie in het recentelijk gerenoveerde Egyptisch Museum, bezoek de Giza slechts10 kilometervan Cairo, waar de piramides uit de woestijn herrijzen, of speel golf bij het Mena House Oberoi. Cairo is een ware schatkamer met meer dan 400 geregistreerde monumenten daterend van ver voor de tijd van de farao’s. Het oude deel van Cairo met kerken en moskeeën is een kennismaking met de unieke culturele erfenis. Hier staat de Amr, een 1300-jaar oude moskee. ‘s Avonds is er de indrukwekkende geluid- en lichtshow bij de piramides van Giza. U krijgt het gevoel dat de geschiedenis van Egypte herleeft.

Alexandrië, zetel van Cleopatra aan de Middellandse Zee

Alexandrië is ongeveer 2300 jaar geleden gesticht door Alexander de Grote. Eeuwenlang was het cultureel en commercieel de meest belangrijke stad in het oosten van het Middelandse zeegebied. Het wereldberoemde Grieks-Romeins Museum bezit duizenden kunstvoorwerpen. Niet ver hier vandaan staan de catacomben van Kom Shuqqafa die dateren uit de tweede eeuw en het Royal Jewellery Museum. Alamein ligt ca.60 kilometervan Alexandrië, het gebied waar de 2de W.O. werd beslecht, is het bekijken waard. Alexandrië heeft kilometers lang zandstrand en kijkt uit over de Middellandse Zee. Ten oosten van de stad bij Maamoura, Montazah en Abukir liggen de bekende fraaie stranden. Maar de infrastructuur ten westen van Alexandrië heeft een versnelde inhaalslag gemaakt om internationale reizigers aan te trekken. Een uniek gebied voor de watersporter. Daarom moet u echt eens naar het Egypte reizen.

Luxor, buitenverblijf van de Farao’s

Stadsdelen van het huidige Luxor zijn gebouwd op de aloude fundamenten van Thebe. Thebe was de zuidelijke hoofdstad van de Farao’s getuige de typisch Egyptische ruïnes en monumenten. Zowel de tempel van Luxor als de tempel van Karnak zijn indrukwekkende bouwwerken. De bekendste attractie is wel de tombe van Toetanchamon in de zogeheten Dodenstad.

Hurghada, vakantieparadijs aan de Rode Zee

Hurghada was ooit klein vissersdorp, maar dat is het allang niet meer. Het is een moderne badplaats met uitgestrekte stranden en uitstekende mogelijkheden om te snorkelen, te duiken en te surfen in het heldere water van de Rode Zee.

Sharm el Sheikh, Sinai’s parel aan de Rode Zee

Sharm el Sheikh ligt in het zuidelijke puntje van Sinai’s schiereiland. De Rode Zee nodigt uit om van het koele water te genieten. Deze regio trekt duiksporters uit heel de wereld om het gevarieerde en overvloedige zeeleven te zien.

Uitgebreide informatie

Vliegtijd
Amsterdam – Cairo slechts 4½ uur

Paspoort
Nederlands paspoort moet tot zes maanden na terugkeer in Nederland nog geldig zijn.

Visum
Een visum is vereist om tot Egypte te worden toegelaten. Dit visum verkrijgbaar bij aankomst Luchthaven Cairo. De visumkosten ca. USD 20 p.p. moet u cash in US Dollars voldoen.

Vaccinatie
Voor correcte informatie en advies
- Gem. Gezondheidsdiensten (GG en GD)
- KLM Travel Clinic Tel. 0900–1091096
- KLM Travel Clinic website klik hier

Luchthavenbelasting
Luchthavenbelasting moet voor uw vertrek worden voldaan. Deze belasting komt boven op de passageprijs en zal in het ticket worden verwerkt.

Ambassade
Badhuisstraat 92
2587 LC DEN HAAG
Tel. 070 – 354 2000

Kledingadvies
Door de semi-conservatieve normen is het raadzaam niet ‘al te bloot’ gekleed te zijn. Zomermaanden: licht katoenen kleding. Wintermaanden: een wollen trui of sweater. Neem zeker een paar wandelschoenen mee en verder een zonnebril en zonnecrême. Draagt u contactlenzen, dan raden wij u aan tijdens het verblijf een bril te dragen. Dit vanwege het opstuivende fijne zand en stof.

Taal
Arabisch. Men spreekt over het algemeen ook engels en frans. Neem een routebeschrijving mee van uw hotel als u een taxirit maakt. Met deze routebeschrijving kan een andere taxichauffeur uw hotel eenvoudig terugvinden.

Een paar woorden om te onthouden …

Salam Alaykum – vrede zij met u
Alaykum Salam – vrede zij met u (antwoord op Salam Alaykum)
Salam – vrede
Marhaban – welkom
Ma’asalama – tot ziens
Shukran – dank u
Insha’allah – deo volente
Na’am – ja
Laa – nee

Valuta
Egyptische Pond (EGP)
Voor de actuele koers klik hier

Geldopname
Travellers Cheques en een kleine hoeveelheid US Dollars heeft de voorkeur. Credit Cards worden in de betere faciliteiten geaccepteerd.

Tippen
Tip oftwel ‘baksheesh’. In hotels en restaurants is het gebruikelijk om 10-15% van de totale rekening als tip te geven. Kruiers, buschauffeurs en taxichauffeurs verwachten van u een ‘baksheesh’ van ca.3 Pond.

Afdingen
In grote winkelcentra en supermarkten hanteert men vaste prijzen. Afdingen moet u zeker doen op markten (souqs) en in de kleinere winkels.

Openingstijden
Banken 08:30 – 14:00 uur
(gesloten op vrijdag en zaterdag)
Winkels 09:00 – 21:00 uur
(gesloten op zondag)

Electriciteit
220 volt, 50 Hz

Fotografie
Fotografie van toeristische plaatsen is algemeen toegestaan. Het fotograferen van islamitische vrouwen wordt als oneerbiedig beschouwd.

Algemene info

Oppervlakte
1.001.449 km² (Nederland 41.160 km²)

Totaal aantal inwoners
70 miljoen

Hoofdstad
Cairo

Luchthaven
Cairo International Airport
Alexandrië – Borg El Arab

Religie
Islam (94%), Christendom (6%)

Regeringsvorm
Republiek

Staatshoofd
President Mohamed Morsi

Economie
Olie & gas, metaal, toerisme, landbouwprodukten (met name katoen), inkomsten Suez Kanaal

Vliegtickets Egypte
Donia Travel verkoopt ook losse vliegtickets naar Egypte tegen verrassend betaalbare prijzen. Ga naar Donia Tickets of bel tel. 020 – 6 201 311

Gem. Temperatuur

Het klimaat van Egypte

Egypte heeft een woestijnklimaat met zeer weinig neerslag, hete zomers en zeer milde winters. Het hele jaar door zijn er binnen hetzelfde etmaal grote temperatuurverschillen. Het verschil tussen minimum- en maximumtemperatuur in hetzelfde etmaal ligt in de woestijn meestal zo rond de 20 graden. In de hoofdstad Caïro en in de badplaatsen langs de Rode Zee lees meer …

Temp. in °C

jan

feb

mrt

apr

mei

jun

jul

aug

sep

okt

nov

dec

Cairo

18

19

21

24

28

29

31

31

29

25

19

17

Hurghada

24

23

23

25

24

25

24

27

26

26

26

25