Oman

Op 24th juni, 2013, gepost in: Midden-Oosten door

Inleiding

Prachtig Sultanaat Oman

Oman staat bekend als een land met een lange historie en van zijn mooie ligging op het Arabische schiereiland. Er zijn berggebieden, rotsformaties en woestijngebieden. In Oman leven nog verschillende stammen volgens eeuwenoude tradities. De kust van Oman is ideaal voor een strandverblijf en/of watersport. Zo kan men er duiken en snorkelen naar dolfijnen, walvissen, schildpadden, kleurrijke vissen en koraalriffen. Een andere trekpleister van Oman zijn de vele forten zoals Mutrah Fort, Mirani Fort, Jalali Fort en Sohar Fort. Verder zijn er nog watervallen en veel oude stadjes te bewonderen.

Uitgebreide informatie

Vliegtijd
Amsterdam – Muscat ca. 7 uur

Paspoort
Nederlands paspoort moet tot zes maanden na terugkeer in Nederland nog geldig zijn.

Visum
Een visum is verplicht. Deze kunt u aanvragen bij de ambassade van Oman in Den Haag of aanschaffen voor circa 11 euro bij aankomst in Oman (1 maand geldig).
Een visum is niet nodig als u reeds een visum voor Qatar of de Verenigde Arabische Emiraten bezit.

Vaccinatie
Voor correcte informatie en advies – Gem. Gezondheidsdiensten (GG en GD) – KLM Travel Clinic Tel. 0900–1091096 – KLM Travel Clinic website Klik hier.

Luchthavenbelasting
Luchthavenbelasting moet voor uw vertrek worden voldaan. Deze belasting komt boven op de passageprijs en zal in het ticket worden verwerkt.

Ambassade
Nieuwe Parklaan 9
2597 LA  DEN HAAG
Tel. 070 – 361 58 00

Kledingadvies
Door de semi-conservatieve normen is het raadzaam niet ‘al te bloot’ gekleed te zijn. Zomermaanden: licht katoenen kleding. Wintermaanden: een wollen trui of sweater. Neem zeker een paar wandelschoenen mee en verder een zonnebril en zonnecrême. Draagt u contactlenzen, dan raden wij u aan tijdens het verblijf een bril te dragen. Dit vanwege het opstuivende fijne zand en stof.

Taal
Arabisch. Men spreekt over het algemeen ook Engels. Neem een routebeschrijving mee van uw hotel als u een taxirit maakt. Met deze routebeschrijving kan een andere taxichauffeur uw hotel eenvoudig terugvinden.

Een paar woorden om te onthouden …
Salam Alaykum – vrede zij met u
Alaykum Salam – vrede zij met u (antwoord op Salam Alaykum)
Salam – vrede
Marhaban – welkom
Ma’asalama – tot ziens
Shukran – dank u
Insha’allah – deo volente
Na’am – ja
Laa – nee

Valuta
Omaanse Rial (OMR) Voor de actuele koers klik hier

Geldopname
Travellers Cheques en een kleine hoeveelheid US Dollars heeft de voorkeur. Credit Cards worden in de betere faciliteiten geaccepteerd. Eurocheques en Girocheques worden niet overal verzilverd. Pinnen kan veelal niet. Wissel geld nooit op straat.

Fooi
In hotels en restaurants is het gebruikelijk om 10% van de totale rekening als tip te geven. Touringcar-chauffeurs verwachten van u een tip van ca. 1JOD. Het is de gewoonte om taxichauffeurs het verschuldigde bedrag te betalen dat naar boven is afgerond.

Afdingen
In grote winkelcentra en supermarkten hanteert men vaste prijzen. Afdingen moet u zeker doen op markten (souqs) en in de kleinere winkels.

Openingstijden
Banken (open zaterdag t/m donderdag) 08:30 – 12:30 uur 15:30 – 17:30 uur Winkels (open zaterdag t/m donderdag) 09:00 – 21:00 uur

Voltage
220/ 240 volt, 50 Hz. Het is raadzaam om een wereldstekker mee te nemen.

Fotografie
Fotografie van toeristische plaatsen is algemeen toegestaan. Het fotograferen van islamitische vrouwen wordt als oneerbiedig beschouwd.

Oppervlakte
39.500 km² (Nederland 41.160 km²)

Inwoners
2.773.479

Hoofdstad
Muscat (Masqat)

Luchthaven
Muscat International Airport

Religie
Islam (82%), Hindoeïsme (15%), Christendom (3%)

Regeringsvorm
Sultanaat

Staatshoofd
Sultan Qaboes bin Said al Said

Economie
Olie, landbouw, visserij

Vliegtickets Jordanië
Donia Travel verkoopt naast complete reizen naar Oman ook losse tickets tegen speciale prijzen. Ga naar Donia Tickets of bel tel. 020 – 6 201 311

Gem. Temperatuur

Klimaat van Jordanië
De beste tijd om de noordelijke kustvlakten en het binnenland tijdens je rondreis door Oman te bezoeken is tussen november en april. De gemiddelde temperatuur in de kustvlakten schommelt dan overdag tussen 25° C en 30° C. ’s Nachts kan het in de woestijn erg afkoelen. In de zomer kan de temperatuur hier makkelijk oplopen tot veertig graden met een luchtvochtigheid van 95 procent.

Temperatuur in °C

jan

feb

mrt

apr

mei

jun

jul

aug

sep

okt

nov

dec

Muscat

25

25

28

32

37

38

36

33

34

34

30

27