Marokko

Op 6th september, 2012, gepost in: Afrika door

Inleiding

Marokko geheel ingericht op gastvrijheid

Aan de Atlantische Oceaan, op 45 minuten van de internationale luchthaven van Casablanca,  is enige tijd geleden de laatste hand gelegd aan de toeristische infrastructuur. Veel stranden liggen op korte afstand van de steden Casablanca, Rabat, Marrakesh en Agadir. Marokkaanse gastvrijheid wordt bevestigd door de hartelijke ontvangst bij aankomst in dit prachtige koninkrijk. De diverse hotelaccomodaties zijn gereserveerd voor ieders wens, van 5-sterren hotels tot eenvoudige Berber tentenkampen. Flexibiliteit is hierbij wel vereist maar aangenamer en sfeervoller kan overnachten in de Sahara nauwelijks zijn. Tijdens uw reis door Marokko kunt u vermaarde koningsteden Rabat, Meknes, Fes en Marrakesh bezoeken. Een onvergetelijke ervaring. Uitgestrekte woestijnvlaktes met vruchtbare oases en verlaten zandkastelen, fruitgaarden met dadelbomen en zelfs besneeuwde bergtoppen in de Hoge Atlas.

De stranden

Marokko, grenzend aan de Middellandse zee en aan de Atlantische oceaan, bezit een kustlijn van duizenden kilometers, met gevarieerde landschappen en gastvrije stranden. De drukst bezochte stranden liggen natuurlijk op korte afstand van de steden, vooral langs de Atlantische kust. Maar er zijn er honderden die in een ongerepte natuurlijke omgeving liggen. Alle bieden volop gelegenheid tot baden, zwemmen, lekker nietsdoen en de nieuwste takken van watersport. Langs de Atlantische kust worden de meeste stranden gekenmerkt door stroken fijn zand en oceaanbranding. Het klimaat is warmer naarmate u zuidelijker komt, tot aan de prachtige baai van Dakhla.

Tanger
De stranden van Tanger zijn echter de grootste toeristische trekpleisters van de stad. De baai van Tanger is halvemaanvormig en strekt zich vanaf de haven uit over een lengte van 4 km. Aan het strand liggen villawijken en vakantieparken. Lees meer …

Uitgebreide informatie

Reistijd
Amsterdam – Casablanca: 4½ uur

Paspoort
Nederlands paspoort moet tot zes maanden na terugkeer in Nederland nog geldig zijn.

Visum
Voor mensen met een Nederlands paspoort geldt geen visumplicht. Je krijgt bij binnenkomst in Marokko een visum voor drie maanden. De enige eis die gesteld wordt is dat het paspoort bij vertrek naar Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is.

Vaccinatie
Voor correcte informatie en advies – Gem. Gezondheidsdiensten (GG en GD) – KLM Travel Clinic Tel. 0900–1091096
KLM Travel Clinic website klik hier

Luchthavenbelasting
Luchthavenbelasting moet voor uw vertrek worden voldaan. Deze belasting komt boven op de passageprijs en zal in het ticket worden verwerkt.

Ambassade
Oranjestraat 9
2514 JB DEN HAAG
Tel. 070 – 346 9617

Kledingadvies
Door de semi-conservatieve normen is het raadzaam niet ‘al te bloot’ gekleed te zijn. Zomermaanden: licht katoenen kleding. Wintermaanden: een wollen trui of sweater. Neem zeker een paar wandelschoenen mee en verder een zonnebril en zonnecrême. Draagt u contactlenzen, dan raden wij u aan tijdens het verblijf een bril te dragen. Dit vanwege het opstuivende fijne zand en stof.

Taal
Arabisch. Men spreekt over het algemeen ook frans. Neem een routebeschrijving mee van uw hotel als u een taxirit maakt. Met deze routebeschrijving kan een andere taxichauffeur uw hotel eenvoudig terugvinden.

Een paar woorden om te onthouden …

Salam Alaykum – vrede zij met u
Alaykum Salam – vrede zij met u (antwoord op Salam Alaykum)
Salam – vrede
Marhaban – welkom
Ma’asalama – tot ziens
Shukran – dank u
Insha’allah – deo volente
Na’am – ja
Laa – nee

Valuta
Marokkaanse Dirham (MAD) Voor de actuele koers klik hier.

Geldopname
Travellers Cheques en een kleine hoeveelheid US Dollars heeft de voorkeur. Credit Cards worden in de betere faciliteiten geaccepteerd.

Tippen
Tip oftwel ‘baksheesh’. In hotels en restaurants is het gebruikelijk om 10-15% van de totale rekening als tip te geven. Kruiers, buschauffeurs en taxichauffeurs verwachten van u een ‘baksheesh’ van ca. 30 Dirham (3 euro).

Afdingen
In grote winkelcentra en supermarkten hanteert men vaste prijzen. Afdingen moet u zeker doen op markten (souqs) en in de kleinere winkels.

Openingstijden banken
Banken 08:30 – 14:00 uur (gesloten op vrijdag en zaterdag) Winkels 09:00 – 21:00 uur (gesloten op zondag)

Electriciteit
220 volt, 50 Hz

Fotografie
Fotografie van toeristische plaatsen is algemeen toegestaan. Het fotograferen van islamitische vrouwen wordt als oneerbiedig beschouwd.

Oppervlakte
446.550 km² (Nederland 41.160 km²)

Aantal inwoners
70 miljoen

Hoofdstad
Rabat

Luchthaven
Casablanca – Aeroport Mohamed V

Religie
Islam (98,7 %), Christendom (1,1%)

Regeringsvorm
Parlementaire Monarchie

Staatshoofd
Mohammed VI

Economie
Olie & gas, metaal, toerisme, landbouwprodukten (met name katoen)

Vliegtickets Marokko
Donia Travel verkoopt ook losse vliegtickets naar Marokko tegen verrassend betaalbare prijzen. Ga naar Donia Tickets of bel tel. 020 – 6 201 311

Gem. Temperatuur

Het klimaat van Marokko

Bij Marokko denken velen aan warmte, droogte en Saharazand. Toch is het klimaat van Marokko niet zo eenzijdig en eenvoudig te omschrijven. Het zuiden en zuidoosten van Marokko voldoen aan dit beeld, net als de laag gelegen delen in centraal Marokko en de onderste helft van de kust. Milde winters en hete zomers met zeer weinig neerslag is het beeld dat je daar ziet. Vooral het gedeelte dat bij de Sahara woestijn hoort is extreem droog. De hoeveelheid neerslag is daar beperkt tot enkele milimeters tot enkele tientallen milimeters per jaar.

Temp. in °C

jan

feb

mrt

apr

mei

jun

jul

aug

sep

okt

nov

dec

20

22

22

22

24

26

26

26

26

25

22

21