Jordanië

Op 11th april, 2012, gepost in: Midden-Oosten door

Inleiding

Een ontdekking door Jordanië

Jordanië is een land met herinneringen, achtergelaten door beschavingen uit andere tijden; Kanaïtische steden, Griekse en Romeinse paleizen en Byzanteinse kerken en kloosters. Jordanië is wereldwijd bekend, vanwege de verloren stad Petra, die uit de rotsen is gehouwen en geïsoleerd ligt van de rest van de wereld. Een andere bezienswaardigheid is het zwarte Bazalt Fort. Dit fantastische bolwerk is door de Romeinen gebouwd en gebruikt door Sir Lawrence of Arabia als hoofdkwartier. Ook de indrukwekkende tempels van Artemis en Zeus in Jerash zijn door de Romeinen gebouwd. Het meest spectaculaire monument in Jordanië is de Khazneh, geheel uitgehouwen in de roze rotsen. En om een bezoek aan dit land helemaal onvergetelijk te maken moet u een duik nemen in het kristalheldere, heilzame water van de Dode Zee. Door Jordanië reizen is een uniek vakantieavontuur.

Uitgebreide informatie

Vliegtijd
Naar het Midden-Oosten reizen; Amsterdam – Amman slechts 4½ uur

Paspoort
Nederlands paspoort moet tot zes maanden na terugkeer in Nederland nog geldig zijn.

Visum
Een visum is vereist om tot Jordanië te worden toegelaten. Dit visum is te verkrijgen bij aankomst Luchthaven Amman. De visumkosten, ca. JOD 10 p.p., moet u cash voldoen. Voor meer informatie klik hier.

Vaccinatie
Voor correcte informatie en advies – Gem. Gezondheidsdiensten (GG en GD) – KLM Travel Clinic Tel. 0900–1091096 – KLM Travel Clinic website Klik hier.

Luchthavenbelasting
Luchthavenbelasting moet voor uw vertrek worden voldaan. Deze belasting komt boven op de passageprijs en zal in het ticket worden verwerkt.

Ambassade
Badhuisweg 79
2587 CD DEN HAAG
Tel. 070 – 416 7200

Kledingadvies
Door de semi-conservatieve normen is het raadzaam niet ‘al te bloot’ gekleed te zijn. Zomermaanden: licht katoenen kleding. Wintermaanden: een wollen trui of sweater. Neem zeker een paar wandelschoenen mee en verder een zonnebril en zonnecrême. Draagt u contactlenzen, dan raden wij u aan tijdens het verblijf een bril te dragen. Dit vanwege het opstuivende fijne zand en stof.

Taal
Arabisch. Men spreekt over het algemeen ook Engels. Neem een routebeschrijving mee van uw hotel als u een taxirit maakt. Met deze routebeschrijving kan een andere taxichauffeur uw hotel eenvoudig terugvinden.

Een paar woorden om te onthouden …
Salam Alaykum – vrede zij met u
Alaykum Salam – vrede zij met u (antwoord op Salam Alaykum)
Salam – vrede
Marhaban – welkom
Ma’asalama – tot ziens
Shukran – dank u
Insha’allah – deo volente
Na’am – ja
Laa – nee

Valuta
Jordaanse Dinar (JOD) Voor de actuele koers klik hier.

Geldopname
Travellers Cheques en een kleine hoeveelheid US Dollars heeft de voorkeur. Credit Cards worden in de betere faciliteiten geaccepteerd. Eurocheques en Girocheques worden niet overal verzilverd. Pinnen kan veelal niet. Wissel geld nooit op straat.

Fooi
In hotels en restaurants is het gebruikelijk om 10% van de totale rekening als tip te geven. Touringcar-chauffeurs verwachten van u een tip van ca. 1JOD. Het is de gewoonte om taxichauffeurs het verschuldigde bedrag te betalen dat naar boven is afgerond.

Afdingen
In grote winkelcentra en supermarkten hanteert men vaste prijzen. Afdingen moet u zeker doen op markten (souqs) en in de kleinere winkels.

Openingstijden
Banken (open zaterdag t/m donderdag) 08:30 – 12:30 uur 15:30 – 17:30 uur Winkels (open zaterdag t/m donderdag) 09:00 – 21:00 uur

Voltage
220 volt, 50 Hz

Fotografie
Fotografie van toeristische plaatsen is algemeen toegestaan. Het fotograferen van islamitische vrouwen wordt als oneerbiedig beschouwd.

Oppervlakte
82.206 km² (Nederland 41.160 km²)

Inwoners
4,6 miljoen

Hoofdstad
Amman

Luchthaven
ueen Alia International Airport

Religie
Islam (96%), Christendom (4%)

Regeringsvorm
Constitutionele Monarchie

Staatshoofd
Koning Abdullah bin Al-Hussain (Hussein II)

Economie
Mineralen, olieraffinage, landbouw, toerisme

Vliegtickets Jordanië
Donia Travel verkoopt naast complete reizen naar Jordanië ook losse tickets naar Amman tegen speciale prijzen. Ga naar Donia Tickets of bel tel. 020 – 6 201 311

Gem. Temperatuur

Klimaat van Jordanië
Een groot gedeelte van Jordanië bestaat uit een plateau met een hoogte van 700 tot 1200 meter boven de zeespiegel, met een aantal hogere bergen in het zuidwesten van Jordanië. Met 1754 meter is Jabal Ramm het hoogste punt van het land. Jordanië kent rondom de Jordaanoever een warm mediterraan klimaat lees meer …

Temperatuur in °C

jan

feb

mrt

apr

mei

jun

jul

aug

sep

okt

nov

dec

Amman

12

14

18

23

28

31

32

32

31

27

22

15

Golf van Aqaba

19

21

25

26

28

32

34

35

33

28

24

20